Lenovo Thinkpad Edge E330 tuning

Azonnal egy offtopic témával indítom a blogot. Egyik hobbim ugyanis a gépekből kihozni mindent, ami csak lehetséges. Ennek esett most áldozatául régi munkatársam, egy Thinkpad Edge E330-as laptop.

2013-ban egészen jó konfignak számított a 2,4 GHz-es i3-as processzorral, 8 GB RAM és egy SSD társaságában, mára azonban (főleg CPU és memória fronton) sokszor kevésnek bizonyult a gördülékeny munkavégzéshez.

Processzor

Némi olvasgatás a Lenovo fórumokon és a support oldalon megerősítette, hogy a gépbe jelentősen nagyobb teljesítményű CPU-t is lehet rakni, konkrétan az i7 3632QM a maximális opció, ami egy 15W TDP-s, de 4 mag/8 szálas i7, és 3,2 GHz-ig tud turbózni. Ebay-en vagy Aliexpressen kb. 25 ezer forintos áron lehet ilyeneket venni dögivel. A cserével egy időben szétszedtem és kipucoltam a hűtést is, valamint (természetesen) új pasztát is kapott. A teljesítmény növekedés a vártnak megfelelően alakult, hűtési gondok nincsenek – sőt, valószínűleg a kitisztított hűtésnek köszönhetően még kevesebbet is megy a venti, mint korábban.

Memória

A CPU csere biztonsági játék volt, hiszen ez a processzor hivatalosan is támogatott, memória ügyben viszont nem ilyen rózsás a helyzet. Hivatalosan maximum 2×4 GB memóriát támogat a laptop, de erről hamar kiderült, hogy ez nem jelenti azt, hogy nagyobb modulok nem működnek, csak annyit, hogy a kiadás időpontjában a Lenovo nem tesztelte nagyobb modulokkal a gépet (valószínűleg nem is létezett 2013-ban 8 GB-os DDR3 modul). Mivel idén (2021) januárban a használt memória árak gyakorlatilag megyeztek az újjal, ezért az új mellett döntöttem. Apacer 8GB DDR3 1600MHz CL11 (DV.08G2K.KAM) modulból került kettő a gépbe, 5 év garanciával. Tökéletesen működik.

Wifi

Egy újabb komoly szűk keresztmetszet. A gépben egy 2,4 GHz-es Intel wifi volt gyárilag, ami a feladatát ellátta ugyan, de a zsúfolt 2,4-es sávban sokszor piszok lassan lehet csak forgalmazni, miközben 5 GHz-en szinte senki sincs. Sajnos nem olyan egyszerű a helyzet, hogy beledobok egy vadiúj ax-es modult, mert a Lenovo laptopokban csak az engedélyezett FRU-s wifi kártyák mennek, mással nem hajlandó működni. Így végül a parts manual alapján választottam egy Broadcom wifi modult (BCM943228HMB 04W3764 WIFI Wireless Bluetooth 4.0 Half MINI PCI-E Card), ami dual bandes, természetesen “2013-at írunk”, úgyhogy csak n-es. Aliexpressről 2 ezer forintot megért. 🙂 5G-s wifin most lazán 100 Mbps felett forgalmazok, ami a korábbi 15-höz képest elég szép ugrás. További előny, hogy ezt stabilan tartja is, a 2,4-es sávon hatalmas tüskék voltak a sok zaj miatt.

Összegzés

Szólj hozzá!